top of page

1001 de fete ale diversitatii

Daca va imaginati ca stiti totul despre diversitate, asteptati-va sa fiti surprinsi. Surprinsi de emotia intensa ce se naste imediat ce abordam subiectul DEI, de intensitatea legaturilor umane care se cladesc atunci cand abordam subiectul, de intensitatea sentimentului ca nu suntem singuri si nu suntem singurii! Este ceea ce am experimentat astazi la a editia 5 a evenimentului „Lumea D&I”.




Nu ma asteptam ca ambianta sa fie atat de calda si prietenoasa de la prima ora a diminetii. Si totusi, incurajarea Alexandrei Sucioaia de a ne ridica de pe scaune si de a merge in intampinarea Celuilalt a fost un act profund simbolic si revelator. Alina, Cosmin, Ramona... care erau doar niste necunoscuti cu cateva minute inainte de invitatia de a ne strange in „gramajoare”, au inceput sa se descopere si chiar sa fie usor dezamagiti cand semnalul de intoarcere la locurile noastre a fost dat. Astfel, promisiunea ca intalnirea urma sa se faca intr-un spatiu relaxat, orientat catre impartasire a devenit realitate.

Cu prezenta ei incarcata de autenticitate, Rodica Obancea Co-Fondator @Lumea D&I, Angajez 45+ & Harta Incluziunii, a impartasit anecdota nasterii conceptului evenimentului: servim cultura organizationala incluziva la micul dejun. La propriu si la figurat. Dincolo de orice dificultati de cultivare si implementare a proiectelor de DEI in organizatii, important este sa facem primii pasi in aceasta directie si sa impartasim din lectiile invatate. Acolo unde cultura organizationala incluziva este asumata, rezultatele sunt vizibile, ne-a spus Rodica evocand experientele ei cu diferiti lideri si organizatii. De asemenea, ea ne-a vorbit despre „subiectul soptit” – sustenabilitatea – care ne bate la usa. Companiile vor trebui să se conformeze noilor modificări (raportând în 2025 datele din 2024) si sa se pregateasca sa faca raportari pe relatiile cu angajatii. Nu in ultimul rand, Rodica ne-a urat sa avem o conferinta bogata, ceea ce s-a indeplinit deja.


Alina Anghel, Co-Fondator @Lumea D&I, Angajez 45+ & Harta Incluziunii si alter ego-ul Rodicai, ne-a amintit ca in Romania, nu exista companii incluzive si nu exista companii care nu discrimineaza. Ingrijorator, daca nu socant de-a dreptul. Vestea buna este ca initiativele @Lumea D&I au ca obiectiv, pe de o parte, evidentierea companiilor care fac eforturi in promovarea diversitatii si incluziunii, pe de alta parte, construirea de proiecte personalizate pentru organizatiile care vor sa duca subiectul la un alt nivel. Alina a amintit faptul ca @Lumea D&I este un ONG, ca toate fondurile sunt redirectionate in proiecte si a prezentat proiectul „Harta Incluziunii”. Invitatia ei a fost una din inima: „Veniti cu curaj! Sa ducem vestea si sa fim cât mai mulți pentru ca asa aducem schimbarea mai repede in Romania. Impreuna #SchimbamPiataMuncii!


„Sunt ambasador al Diversiunii si Incluziunii pentru ca a ales sa fiu OM”, ne-a spus in introducere Gabriela Cretu, Vice President of Sales at Ursus Breweries, explicand de ce DEI nu trebuie sa fie o agenda corporatista, ci agenda personala de zi de zi. Gabriela ne-a atentionat asupra schimbarilor demografice ce se opereaza in prezent pe piata muncii, invitandu-ne sa privim cu alti ochi la societatea in care traim. Ea a marturisit ca varsta de 40 de ani a sosit cu intrebarea existentiala a misiunii sale in aceasta viata, la care raspunsul a venit ca o revelatie: motivul pentru care sunt un lider in momentul de fata e pentru a schimba ceea ce este in jurul meu. Rolul meu principal e acela de a aduce schimbare in mentalitatea oamenilor cu care lucrez. Gabriela nu crede in 50% femei, 50% barbati. Gabriela crede in egalitatea de sanse, in performanta si in competente. Corporatia trebuie sa creeze cadrul propice punand in valoare comportamentele dorite si integrand DEI in politicile si strategia de resurse umane. Dar fiecare om in parte trebuie sa accepte diversitatea si sa se comporte in consecinta. Ea ne-a amintit si faptul ca, din pacate, in Romania, discriminarea inca se invata acasa si in scoala si ca Ursus si-a facut o misiune din sustinerea initiativelor DEI cu o directie clara: de la Oameni spre Corporatie. Oamenii sa fie proprietarii si actionarii proiectului. Reboarding Program, Women students mentorship, Inclusive Leadership Program sunt doar cateva dintre proiectele implementate in organizatia din care face parte Gabriela ce merg pe principiul propagarii: pana la urma, oceanul este facut din picaturi... O prezentare plina de idei concrete si de sfaturi pentru a contribui realmente si la toate nivelurile organizatiei la promovarea diversitatii si incluziunii.


Stafeta emotiilor i-a fost transmisa Norei Dobre, senior People Lead in Temenos, care ne-a prins in offside cand a inceput sa se prezinte prin prisma diferitelor roluri si, uneori etichete, ce constituie identitatea ei: nomada, mama, co-parent, maghiara, reformata, violoncelista, HR manager samd, o diversitate de dimensiuni care ne-au deschis ochii asupra bogatiei fiecaruia dintre noi. Nora ne-a vorbit despre sustenabilitate care, din punctul ei de vedere reprezinta un alt fel de recrutare si un alt fel de retentie, spunand ca scalarea companiei depinde de acest nou parametru. Evocand Temenos way, ea ne-a amintit importanta capitala a unui sponsorship real si puternic pentru sustinerea initiativelor, nevoia de cunostinte in domeniu si de instrumente de captare a nevoilor reale, fara a uita elementele de baza reprezentate de disciplina si intrumentele puse la dispozitia grupurilor astfel create. Ea ne-a vorbit de programe precum Women @Tenemos ce includ Allyship, breast cancer awarness, leadership programs, Intern Women Day, Returning coaching, si Parents@Tenemos construite in jurul a mai multe initiative precum Parents of babies/toddlers/teen/grown ups, Caring for your parents, Would like to be parent, Supportingcolleagues with fam-related topics. O sursa de inspiratie extraordinara pentru fiecare organizatie ce isi doreste sa lucreze in acest sens. Cateva vorbe cu talc au incoronat exemplele date de ea „Behind every successful woman is herself.” si „Parents are the original influencers.” A bon entendeur, salut!

Elena Mocanu, Lead People Business Partner, N-able, a preluat stafeta emotiilor expunandu-si deschis propriile interogatii inaintea acestui eveniment. Vulnerabilitatea a adus-o si mai aproape de public caruia i-a impartasit experienta ultimilor 10 ani in compania in care lucreaza. Ea a vorbit de challenge-ul de a lucra intr-o companie mica ce a crescut pana a fost achizitionata de o multinationala, timp in care valorile si, in paralel programele, s-au construit treptat. N-RICH, N-SPIRE, N-JOY sunt despre tranzitia de la educatie, la constientizare, la actiune, despre diversitate, egalitate si apartenenta. Toate acestea sunt sustinute prin pagini dedicate subiectelor DEI, workshopuri si tot felul de actiuni, bazandu-se pe comunitati de interes comun: WONDER - women, Shades-rase, etnii, culturi etc.. Importanta acordata acestor proiecte in interiorul companiei este demonstrata si sustinuta de prezenta unui C-Level in fiecare dintre ele. Iar rezultatele sunt notabile. Nu numai ca recunoasterea a devenit publica – compania a primit certificarea Great Place to Work si premiile Best company Happiness, Best Company Global Culture etc., dar survey-urile interne arata ca angajamentul angajatilor a crescut de la 77% in 2021 la 82% in 2022, iar pe partea de initiative DEI, procentul a crescut tot cu 5 puncte, trecand de la 80 la 85%. Asa cum spune Elena, diversitatea nu se intampla fara intentie.

Ca o incoronare a acestor marturii, Cristina Scutaru si Alina Toader, coach PCC, respectiv ACC, Viitorul Meu, ne-au purtat in ceea ce ele au numit descoperirea zonei gri. Delimitand clar si cald un spatiu de non judecata, Cristina si Alina ne-au antrenat intr-un joc de-a etichetele in care fiecare a putut explora cele 1001 fatete ale diversitatii. Regula jocului: fiecare are o eticheta pe spate si poate afla care este aceasta doar punand intrebari celorlalti membri ai grupului. Sau, cu alte cuvinte, fiecare s-a putut oglindi in ochii celorlalti... De la femeia de etnie rroma, trecand prin adolescentul vlogger de succes, femeia de 135 de kilograme, ajungand pana la taranul credincios cu 9 copii, functionarul administratiei publice (si cate si mai cate), stereotipurile au iesit la suprafata, segmentarile s-au aratat in multitudinea lor, iar diversitatea a fost fabuloasa.
Jocul a fost pe cat de amuzant - cu exclamatii si hohote de ras si aplauze – pe atat de revelator. Verbatimurile participantilor sunt graitoare: „De acum inainte, as vrea sa plec de la ideea ca nu stiu. Iar persoana din fata mea sa se exprime liber, sa fie ea insasi.” „Cat de mult conteaza ceea ce nu se vede...” „Anumite identitati ne entuziasmeaza mai mult decat altele”... ne dam seama ca avem bias-uri inconstiente. „Daca nu stii cine esti, societatea iti va spune.” „Nu este numai ce eticheta iti pune lumea, ci si daca uiti sa o dai jos. Daca te identifici sau nu cu ea...” „Ce frumos e sa descoperi oamenii!”




Autor:
Founder @ SERMAN INSIGHT si Ambasador Lumea D&I




bottom of page